Van zolderkamer naar wereldmerk.

Een intensieve testfase succesvol afgesloten, het KIWA Gastec keurmerk op zak. Contracten getekend, de kamer van Koophandelinschrijving voltooid. Het is juni 2009, en de Nederlandse keukenmarkt heeft er officieel een speler bij: PITT cooking.

Tussen wasmachine en strijkplank

PITT cooking: gaspitten die direct kunnen worden geplaatst in het aanrechtblad. Bedacht en ontwikkeld vanuit de gebreken van de traditionele kookplaat. Nooit voldoende ruimte voor het koken met meerdere (grote) pannen. Vanaf nu allemaal verleden tijd.

Een kantoor is er nog niet. Gelukkig biedt de zolder genoeg ruimte voor een eenvoudig IKEA-bureau, een archiefkast en een printer. Links draait de wasmachine op volle toeren, rechts staat de strijkplank er wat verloren bij. Maar: het begin is er!

‘Aan het starten met Twitter’

Bij een product hoort een brochure. En natuurlijk een website. Dat kan geregeld worden. Een handige vriend biedt hulp. Op twaalf hoog, met prachtig uitzicht over de Maas en zijn immense containerschepen, wordt de hand gelegd aan de allereerste uitingen. Slapen schiet er soms bij in. Maar: we hebben energie voor tien! Met social media nog niet erg bekend. Maar we zien mooie kansen. Op 2 juni 2009 wordt de passende (en nog weinig interessante) eerste Tweet geplaatst:

Op 11 augustus 2009 wordt de allereerste PITT cooking website officieel gelanceerd. De brochure krijgt steeds meer vorm. Hier en daar een kleine aanpassing. Oh ja – de prijslijst? Ach, die maken we toch gewoon zelf? In Word? Ja, hoor.. printen maar!

De introductie aan de markt

Het is inmiddels september 2009. De 26e, om precies te zijn. Google Analytics toont een vrolijk stijgende lijn van het aantal bezoeken aan de website. Maar daar zijn we nu even niet mee bezig.

Knikkende knieën, gezonde spanning en gepaste trots. Een eigen stand. Op de Woonbeurs, welteverstaan. Nog een paar minuten totdat de deuren van de Amsterdam RAI definitief voor het publiek zullen worden geopend. Nog een paar minuten totdat PITT cooking voor het eerst in real life zijn gezicht zal laten zien. Laat maar komen.

En komen doen ze. De hele week lang. De persmappen vliegen de kast uit. Net zo hard als de brochures. De ene enthousiaste reactie na de ander. Inspirerende gesprekken, vermoeide benen, maar: blije gezichten. Met de hele familie op de stand – iedereen draagt een steentje bij.

De kop is eraf. Nederland heeft kennis gemaakt met PITT. Nu dit enthousiasme volhouden. Geen enkel probleem!

Van zolderkamer naar kantoor

Geen keuken zonder aanrechtblad. Zonder aanrechtblad geen PITT cooking. Een samenwerking wordt gevonden met drie grote werkbladenleveranciers uit Nederland: Kemie, Erbi, en Dekker. Ook Arte voegt zich hier later aan toe. Deskundigheid en vertrouwen. De benauwde zolder wordt omgeruild voor een ruim kantoor in Alphen aan den Rijn. Inclusief eigen vergaderruimte. Dag wasmachine, dag strijkplank. De eerste stap richting de volwassenheid.

De bekendheid neemt toe, zo ook de interesse. Zowel vanuit de keukenwereld als vanuit de interieurarchitect of hobbykok. Op de achtergrond worden de branders geoptimaliseerd. Steeds een beetje beter. In Amersfoort wordt een productieruimte ingericht. PITT cooking: een oer-Hollands, handgemaakt product.

Niet lang daarna één van de meest bijzondere mijlpalen: de aller-, allereerste bestelling gaat de deur uit!

Wereldse ambities

Iedere werkdag vaste ‘gast’ in de keuken van Koffietijd op RTL4. Veelvuldig aanwezig op diverse woon- en bouwbeurzen. De herkenning neemt toe, het enthousiasme groeit. Het aantal dealers breidt zich als een olievlek uit over heel Nederland.

Maar: we willen de wereld. Toonaangevend en tevens Nederlands bedrijf Reginox toont interesse. In januari 2013 wordt het glas geheven op de samenwerking en de geboorte van internationaal label ‘PITT by Reginox’. De Chinese brochures worden gedrukt. Tijd voor een talencursus?

Keuken-kunst

Een losse wok voor in een buitenkeuken. Een tien-PITTer. PITT op een schip. PITT in de keuken van La Place. Zelfs een aquarium met PITT. Op glas, beton, keramiek. Australië, New York, Canada, Malta. Het ene project nog mooier dan het andere. Steeds weer onder de indruk. Steeds weer trots!

Hard gewerkt, soms gevallen, altijd weer opgestaan. Een assortiment dat steeds blijft groeien, nieuwe collega’s en nieuwe technieken. Ontzettend veel geleerd, gelachen en gepraat. Maar klaar zijn we nog lang niet.

Een bedankje is op zijn plaats. Want zonder jullie zijn we nergens. Bedankt partners, voor jullie deskundigheid en het vertrouwen. Bedankt dealers, voor het bieden van een plek in de meest prachtige showrooms. Bedankt social media-vrienden, voor jullie betrokkenheid en reacties.

En natuurlijk bedankt aan iedere PITT cooker, voor jullie enthousiasme en de keuze voor ons product.